Welkom Over Goed Wonen Gemert Organisatie Laatste nieuws Bep huurt al 46 jaar bij Goed Wonen

Bep huurt al 46 jaar bij Goed Wonen

“Het is hier echt heel fijn wonen. Er is hier altijd wat te zien.”

Bep van Lankveld huurt al 46 jaar bij Goed Wonen.

“Sinds 23 januari 2017 woon ik in dit appartement aan de Pastoor Attendorenstraat. Het hele gebouw stond er al begin jaren 70. Toen ik in het appartement kwam zag het er niet uit. Ik heb zelf veel gedaan om het netjes te maken. Op deze locatie en met mijn mooie spulletjes om me heen is het hier echt ideaal wonen.”

39 jaar in de Pastoor Strijbosstraat in Gemert

Bep is in 1976 met haar toenmalige man van Veghel naar Gemert verhuisd. Ze kwamen in een blok van drie in de Pastoor Strijbosstraat te wonen. Haar twee dochters zijn hier geboren. Bep heeft 39 jaar in de Pastoor Strijbosstraat gewoond. Eerst met haar gezin en toen ze in 1985 scheidde is ze er alleen met haar kinderen blijven wonen. “Toen mijn dochters uit huis gingen vond ik het huis te groot voor mij alleen. Ik heb mij toen ingeschreven bij Wooniezie voor een kleinere woning.”

Nieuw appartement in Zwanenhof valt tegen

“In 2015 kreeg ik een appartement in de Zwanenhof. Dat was pas een paar jaar oud. Supermooi, nieuw, groot en absoluut niet gehorig. Het appartement op verdieping had geen tuin, maar een inpandig balkon. Ik vond het niet zo lekker om daar te zitten. Op een gegeven moment kwam ik thuis te zitten met wat lichamelijke mankementen, waardoor ik niet meer met de trap kon. Gelukkig was er een lift, maar echt fijn was dat niet. Ik wist inmiddels dat ze recht voor het appartementencomplex zouden gaan bouwen. Dat zag ik ook niet echt zitten. Dus toen ben ik op Wooniezie weer in de gaten gaan houden wat er aan woningen vrij kwam.”

Heel gelukkig in de Pastoor Attendorenstraat

Eind 2016 kwam het appartement aan de Pastoor Attendorenstraat 78 op Wooniezie. “Ik was net 60 toen dit vrij kwam en ik heb mij meteen ingeschreven. De woning zag er niet goed uit. Waarschijnlijk waren er daarom maar twee inschrijvingen. Helaas kreeg de andere vrouw deze woning toegewezen. Maar steeds als ik erlangs fietste, zag ik niks gebeuren. Op 19 december belde Gerrie van Goed Wonen mij. “Je hebt een huis”, zei ze. Ik dacht dat het in de Oliemolen zou zijn, waarvoor ik inmiddels ook had ingeschreven. Maar het was toch het appartement aan de Pastoor Attendorenstraat. De andere vrouw had de woning afgewezen, waardoor ik hem kreeg toegewezen. Ik was enorm verrast en blij.”

Er moest nog veel gebeuren aan de woning

“De woning zag er niet uit. Alles was oud en vies. Ik heb ook niks overgenomen. We hebben veel weggegooid en alles heel grondig schoongemaakt. Daarna hebben we van onder tot boven alles geverfd en getext. En de achtertuin flink aangepakt. Goed Wonen heeft nog wat nieuw stucwerk verzorgd. En ze hebben de afzuigkap, die niet goed was, vervangen. Helaas heeft het langer geduurd tot ik de sleutel kreeg. Er bleek asbest in de woning te zitten. Ik zou de sleutel 29 december krijgen, maar ja… eerst moest nu het asbest worden weggehaald. Uiteindelijk kreeg ik 5 januari 2017 de sleutel en ben ik 23 januari verhuisd.”

Er is hier altijd wat te zien

En hoe bevalt het Bep in haar appartement? “Het is hier echt heel fijn wonen”, zegt Bep. “Er is hier altijd wat te zien. Mijn woning ligt aan de parkeerplaats. Bij het begin en einde van de school parkeren hier veel ouders om hun kinderen naar school te brengen of op te halen. Het is heel leuk om al die kleine kindjes te zien. Vlakbij zijn ook de sportvelden en sporthal. Voetbal, hockey, tennis. ’s Avonds en in het weekend is er ook daardoor volop drukte op de parkeerplaats en in de straat.”

Rekening houden met andere bewoners

In een appartementencomplex is heb je niet alleen links en rechts buren, maar vaak ook onder- en bovenburen. Hoe ervaart Bep dat? “Met een aantal medehuurders hier heb ik echt heel goed contact. Beneden wonen hier veel ouderen en boven wonen vooral mensen die toch wel 20-40 jaar jonger zijn. Je probeert rekening te houden met elkaar. Maar dat doet helaas niet altijd iedereen. Deze woningen zijn ouder dus een stuk gehoriger. Als ik echt overlast heb dan meld ik dat eerst bij degene waar ik last van heb. Blijf ik dan last houden, dan laat ik het de woningstichting weten of in het ergste geval de gemeente. Al kunnen zij er niet altijd iets aan doen, ik vind het wel belangrijk dat ze het weten.”

Hoe ga je om met energie?

De appartementen in het woongebouw aan de Pastoor Attendorenstraat zijn inmiddels al zo’n vijftig jaar oud. Dit zijn geen woningen met een energielabel A of B. Hoe gaat Bep hier mee om? Zeker met de hoge energieprijzen van nu. “Ik heb de verwarming in de slaapkamer sowieso altijd uit. Ook in de gang heb ik hem nu uitgezet. In de woonkamer zet ik de verwarming alleen aan als ik voel dat het echt fris wordt. Ik zet hem dan op 20. Als de zon schijnt zorg ik dat ik de gordijnen open heb. En ik zit dan trouwens ook vaak lekker op de stoel in mijn voortuin in het zonnetje. Mijn energiekosten zijn wel hoger nu, maar gelukkig heb ik recht op energietoeslag. En het kan echt veel erger. Anderen betalen soms wel 300 tot 400 euro of meer.”