Column Hans: houtkachels verbieden?

Publicatiedatum: 20-12-2021

 

Houtkachels zijn schadelijker dan we dachten. Verbieden dan maar?

Die gezellige houtkachel….het was ooit een armeluisding, daarna een icoon van luxe. Nu blijkt het een grote bedreiging voor de gezondheid. Houtkachels stoten relatief veel rook uit. In die rook zit fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide. Ook als de rook niet meer zichtbaar is, zitten de schadelijke stoffen nog steeds in de lucht. Ongezond voor jezelf, je omgeving én al helemaal voor mensen met longaandoeningen.

Woningen van het gas af
Als je het nieuws een beetje volgt, dan is het klimaatakkoord je vast niet ontgaan. Er wordt veel gedaan om schadelijke stoffen te verminderen. Ook wij als woningcorporatie zetten hier samen met de gemeente zwaar op in. Onze ambitie is om alle huurwoningen in 2050 van het gas af te halen.
We bouwen geen woningen meer met een gasaansluiting én hebben de afgelopen twee jaar maar liefst 15 miljoen geïnvesteerd om bestaande huurwoningen CO2 neutraal te maken. We hebben het vaak over CO2, maar rook en verbrandingsgassen horen daar natuurlijk ook bij. Houtkachels zijn wat mij betreft dus verleden tijd. Niet alleen vanwege het klimaat, maar vooral ook vanwege de gezondheid.

Gezondheidsklachten voor jong en oud
Maar liefst 1 op de 3 Nederlanders blijkt last te hebben van houtstook. Vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met astma of COPD, hart- en vaatziekten zijn extra gevoelig voor de rook die vrijkomt bij het stoken in hun eigen huis of bij buren. Geuroverlast, irritatie van ogen en luchtwegen en noodgedwongen ramen en ventilatieroosters dichtmaken doordat er in de buurt gestookt wordt. Schadelijke stoffen kunnen namelijk via ramen en ventilatieroosters binnendringen als er in de buurt gestookt wordt. Dit levert vaak stress op bij bewoners die er niet op zitten te wachten. Bewoners die zelf regelmatig stoken hebben vaak ook klachten, vooral aan de luchtwegen, hart en bloedvaten en slaapproblemen. Ook als zij hun woning goed ventileren, blijven de schadelijke stoffen in de woning hangen.

Hout anders inzetten
Alhoewel de houtkachel voor sommigen iets gezelligs biedt, kunnen we volgens mij concluderen dat we het hout beter in kunnen zetten. Geen hout stoken, maar met hout bouwen. Zo zetten we het hout duurzaam in, houden we rekening met elkaar, met het klimaat én met onze omgeving. En met een duurzame CO2 neutrale woning is het niet alleen lekker behaaglijk in huis, maar adem je ook nog eens gezonde lucht in. Zullen we de houtkachel vaarwel zeggen?


Hans Vedder

 

Deel deze pagina