Welkom Over Goed Wonen Gemert Organisatie Laatste nieuws Column Hans Vedder: "Bewoners maken de woning pas echt energiezuinig"

Column Hans Vedder: "Bewoners maken de woning pas echt energiezuinig"

De politiek, woningcorporaties en bouwers willen uiteindelijk allemaal hetzelfde. Namelijk een omgeving waar gebouwen energiezuinig en CO2-neutraal zijn. Of het nu vanuit milieuoverwegingen, schaarste, afhankelijkheid, stijgende energierekeningen of energiearmoede is. Alle partijen zetten zich in om energie te besparen en over te schakelen op duurzame energiebronnen.

Fors investeringsprogramma
Goed Wonen hoort ook in dit rijtje thuis. Al een aantal jaren bouwen we energieneutrale woningen zonder aardgasaansluiting (geen CO2 uitstoot) en hebben we een fors investeringsprogramma vastgesteld waarbij de bestaande woningen ook van het gas af gaan. Dat duurt nog een tijd, maar het begin is gemaakt. In een vorige blog schreef ik hier al over: “nog 2700 woningen van het gas af!

Huurders maken pas echt het verschil
Met het verduurzamen van woningen zijn we dus goed bezig. Echter, een energieneutrale woning is niet alleen maar te bereiken door het verduurzamen van vastgoed. Misschien wel belangrijker is de vraag hoe bewoners omgaan met energie. Zij kunnen elke dag het verschil maken door bijvoorbeeld op bepaalde momenten (overdag als de zon schijnt) apparatuur met een groot verbruik aan te zetten, door apparatuur niet op stand-by te laten staan of door lampen te vervangen door LED en deze niet onnodig te laten branden. Door een energieneutrale woning te combineren met energiezuinige huurders, zorgen we pas echt voor een energiezuinige woning. 

Draagvlak

Het moet van 2 kanten komen. Niet alleen van ons, maar ook van huurders die al ervaringsdeskundigen zijn. Als huurders niet voldoende handvatten krijgen hoe te wonen in een CO2-neutrale woning, blijkt het helemaal niet tot energiezuinige prestaties te leiden. Als je de hele dag de deur openzet, krijg je als bewoner van de zogenaamde ‘Nul op de Meter-woningen’, alsnog geen “nul” op de energierekening. Nee, zonder draagvlak voor de investeringen die we doen, wordt het CO2 en energieneutraal maken van onze woningen een lastige klus.


Alles draait om samenwerking

Ik ben trots op de samenwerking met de aannemer. We zijn tot een aanpak gekomen waarbij bewoners volledig ontlast en ontzien worden als hun woning verduurzaamd wordt. Zo volledig zelfs dat huurders aan het einde van de rit niet altijd beseffen in wat voor woning ze nu eigenlijk wonen. Het gevaar is dat ze dan – logischerwijs – hun oude gewoontes en gedrag voortzetten. Samenwerking is dus ontzettend belangrijk. De kennis van de bouwer, de investering van Goed Wonen en het gedrag van de huurder. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat een energieneutrale woning ook daadwerkelijk energiezuinig is. Dan kunnen we trots zijn op elkaar!

Hoe dan?
Maar hoe kom je met een enorme diversiteit in bewoners tot zo’n samenwerking? Wij hechten veel waarde aan persoonlijk contact en aan het onderling contact tussen huurders. Wij delen graag de kennis die we hebben, maar huurders zijn ervaringsdeskundigen en weten als geen ander hoe en op welke wijze de woning gebruikt moet worden. Ook daar gaat Goed Wonen in 2019 werk van maken, onder andere door huurders als energiecoach in te zetten. Ik zou zeggen: samen op weg naar een energiezuinig 2019!

Hans Vedder