Column Hans Vedder: "Nog 2700 woningen van het gas af"

Publicatiedatum: 08-10-2018

Als woningcorporatie bouwen we al jaren energieneutrale woningen. Dit zijn woningen die net zoveel energie opwekken als ze verbruiken. De energie die je dus nodig hebt voor je verwarming, koken, wassen of bijvoorbeeld verlichting, wek je zelf op. Dit is extreem duurzaam, levert een comfortabel huis op en bewoners betalen weinig tot geen energielasten.

Eigenlijk zijn er dus alleen maar voordelen. Voor een woningcorporatie is het wel een flinke investering om huizen energieneutraal te maken of bouwen. Graag leg ik je uit waarom wij die investering maar al te graag doen.

Mijn drijfveren

Mijn eerste drijfveer ligt heel dicht bij huis, namelijk het bieden van een betaalbare, comfortabele woning voor onze huurders. Daar werken we met z’n allen elke dag hard aan.

Mijn tweede drijfveer ligt iets verder van huis, namelijk de mensen die wonen in Groningen. Ik ben inmiddels twee keer op bezoek geweest in Groningen en als je kijkt welke impact de gaswinning heeft voor de mensen die er wonen, dan schrik ik daar elke keer weer van. De schade aan de huizen, de wijze waarop de overheid en de NAM het probleem benaderen, de onzekerheid over veiligheid. Je kunt het je niet voorstellen. Alleen al om die reden (als teken van solidariteit) moeten we van het gas af. Elke woning die van het gas af is, is een steunverklaring aan de Groningers.

En mijn laatste drijfveer: een duurzame wereld voor onze kinderen en kleinkinderen. Wie de berichten van milieuorganisaties en wetenschappelijk onderzoek volgt, komt al snel tot de conclusie dat het in rap tempo de verkeerde kant op gaat voor de mensheid. En dat we snel maatregelen moeten nemen. Als woningcorporatie vinden we het belangrijk om hierin een voortrekkersrol te nemen. Het is niet voor niks de leidraad in ons ondernemingsplan. Duurzaamheid staat bij ons voorop in alles wat we doen. Natuurlijk door onze woningen energieneutraal én gasloos te maken. Maar ook in kleine dingen, zoals duurzame koffie drinken, duurzame pennen gebruiken en afval goed scheiden.

Op naar 2800 gasloze woningen

Elke dag ben ik samen met collega’s, huurders en stakeholders bezig om te onderzoeken hoe we van het gas af kunnen en hoe we nog duurzamer kunnen wonen.

Inmiddels zijn al zo’n 100 woningen van onze corporatie energieneutraal én gasloos. En dit is pas het begin. De komende jaren gaan we ons hele woningbezit en uiteraard alle nieuwe woningen energieneutraal maken. In Handel gebeurt dat op dit moment met een zestal seniorenwoningen. Ook zijn we met 60 huurders in Gemert-Noord in gesprek om te bekijken op welke wijze zij volgend jaar van het gas af kunnen.

Een druppel op een gloeiende plaat? Misschien wel, maar elke druppel telt en we hebben nog 2700 druppels te gaan.

Doen jullie mee?

Hans Vedder

 

 

 

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden