Welkom Over Goed Wonen Gemert Organisatie Laatste nieuws Column Herman van de Ven: wel of geen slimme meter?

Column Herman van de Ven: wel of geen slimme meter?

Als huurders zonnepanelen (laten) plaatsen en deze aanmelden bij hun energieleverancier, dan krijgen zij het aanbod om hun oude gas- en elektrameter te laten vervangen door een ‘slimme’ meter. Dit is een digitale energiemeter die bijhoudt hoeveel stroom en gas je verbruikt en die de meterstanden automatisch naar de energieleverancier stuurt.

Als technisch consulent/ beleidsmedewerker bij Goed Wonen Gemert krijg ik vaak de vraag: “Is de slimme meter voor gas en elektra wel zo slim? Of is het een manier van energiebedrijven om stiekem achter mijn voordeur mee te kijken naar mijn dagelijks (stook-)gedrag en energieverbruik?” Bij veel mensen bestaat hierover achterdocht. Hoe ik erover denk?

Een slimme meter is niet slim
Ten eerste. Een slimme meter doet niks, kan niks en wil ook verder niks. Het enige wat hij kan is de meterstanden via internet automatisch doorgeven aan de energieleverancier. Dat scheelt jaarlijks een hoop gedoe om de meteropnemer toegang te verlenen tot uw woning. En als die afspraak niet lukt, dan maakt de energieleverancier een schatting van uw verbruik. En dit laatste hoeft niet altijd in uw voordeel te zijn. 
 
Aan de andere kant: het feit dat uw energieleverancier uw verbruik automatisch in beeld krijgt, kan voor die leverancier wel een voordeel opleveren. Bij de handel op de beurs kunnen ze online het (landelijk) energieverbruik zien en dit kan helpen met de inkoop van energie. Of dat voordeel ten goede komt aan u, de afnemer, mag overigens wel betwijfeld worden.

Handig voor inbrekers?
Privacy-technisch gezien laat u zich inderdaad meer in de kaart kijken, maar is dit bezwaarlijk? De meeste van ons hebben niks te verbergen en wat zegt uw verbruik nu eigenlijk? Er liggen veel belangrijkere gegevens van u op straat. Vaak hoor ik dat inbrekers voordeel zouden hebben omdat ze door het uitlezen van verbruiksgegevens weten wanneer er niemand thuis is. Dit verhaal is echt een ‘broodje aap’.  
Verbruiksgegevens worden niet continu doorgegeven, maar een of twee keer per maand.
Als inbreker heb je daar dus niks aan. Het is een stuk eenvoudiger om even door het raam te kijken of er iemand thuis is, te checken of de gordijnen dicht zijn of te kijken of het licht uit is. Uw buurman of de postbode weet eerder wanneer u niet thuis bent, dan ‘een hacker met inbrekersplannen’.

Een slimme meter weigeren?
Dat kan natuurlijk. Je kunt ‘m ook laten plaatsen en eisen dat deze niet op afstand uitgelezen kan worden. Een prima alternatief (tenzij u dan gaat denken dat ze dat dan stiekem gaan doen… daar helpt geen enkel goed argument tegen :)). Overigens, als uw huidige meter kapot gaat of vervangen moet worden, dan zal er toch een nieuwe en dus slimme meter geplaatst worden. Maar ook dan heeft u de mogelijkheid om het ‘automatisch uitlezen op afstand’ uit te laten zetten.

Helpt een slimme meter bij energie besparen? Het geeft inzicht, maar besparen? Nee, dat moet u helaas zelf doen.