Welkom Over Goed Wonen Gemert Organisatie Laatste nieuws Gasloos wonen; Dyllans doe-het-zelf blog (2)

Gasloos wonen; Dyllans doe-het-zelf blog (2)

Tocht is op dit moment mijn grootste uitdaging

Dyllans 'gasloos wonen' doe-het-zelf blog
 

Begin november kreeg Dyllan van Dalen de sleutel van zijn huurwoning. Sinds dat moment is hij druk aan het werk in zijn huis op Wassenaarstraat 32 in Gemert. Een paar weken geleden hebben wij al een eerste blog van Dyllan geplaatst. Daarin vertellen we wie hij is. En Dyllan vertelt waarom en hoe hij zijn woning gasloos wil gaan maken.

Vandaag een vervolg op dit eerste verhaal. In dit vervolg vertelt Dyllan onder andere over verwarmen en tocht tegengaan.
Op 3 december is Dyllan met zijn gezin verhuisd van de zolder van zijn moeder naar hun nieuwe woning. Toen ik Dyllan sprak woonden ze er net een weekje.

Verwarmen met convectorkachels

“Je voelt dat het hier in huis nu niet echt warm is”, vertelt Dyllan. “Buiten is de temperatuur een graad of 4. We verwarmen beneden met een Eurom convectorkachel. Deze is instelbaar op 3 standen; 300 Watt, 600 Watt en 1000 Watt. We hebben hem op de laagste stand staan, dus 300 Watt. De temperatuur in de woonkamer is nu 15,5 graden en dat is toch echt wat te koud. Door deze convectorkachel op 600 Watt of 1000 Watt te zetten zullen we het warmer krijgen. We zijn nog aan het inhuizen, dus voor dit moment is het even warm genoeg. Als we klaar zijn dan komt er een grotere Eurom convectorkachel aan de muur in de woonkamer. Deze kunnen we instellen op 600 Watt, 1400 Watt of 2000 Watt. Ik heb onder deze grotere kachel ventilatoren gemaakt, zodat de warmte sneller en beter wordt verspreid. De kleinere kachel gaan we dan als bijverwarming gebruiken. Ik verwacht dat we het hiermee wel warm krijgen in de woonkamer. Deze convectorkachels kan ik via mijn telefoon helemaal instellen. Ik kijk wel steeds naar het verbruik, omdat ik gemiddeld het liefst onder een verbruik van 14,5 KWh per dag wil blijven. Inclusief alle andere elektrische apparaten, dus niet alleen voor het verwarmen.”

Boven is het moeilijker warm te krijgen

“Ook boven op de overloop komt een convectorkachel. We houden dan de deuren van de slaapkamers dan open. Ik hoop met deze ene kachel boven alle kamers wat te kunnen verwarmen. Het hoeft daar geen 20 graden te zijn natuurlijk, maar nu is het er echt koud. Ik denk een graad of 8. Het kacheltje dat we nu beneden gebruiken heb ik ook al een keer boven aangezet. Beneden is het met dit kacheltje binnen een half uur redelijk op temperatuur, terwijl het op dezelfde stand boven wel twee uur duurt. En dan is het nog altijd kouder. Ik moet boven echt goed gaan kijken waar de kou vandaan komt en of ik daar iets tegen kan doen.”

Raamfolie, rolgordijnen en gordijnen tegen de kou

“Op sommige ramen heb ik folie aangebracht. Allereerst voor de privacy, bijvoorbeeld op de badkamer. Door het folie hebben we geen inkijk. Maar dit folie werkt ook voor een stukje klimaatregeling. Aan de buitenkant reflecteert het folie. Dit houdt zonlicht buiten, waardoor het in de zomer een beetje verkoelend werkt. En in de winter zal het ook iets aan warmteverlies schelen. Bij veel andere ramen hebben we verduisterende rolgordijnen. Zo kunnen we het donker maken, maar we kunnen ze ook gebruiken om bij hete dagen de zon en warmte tegen te houden. In de woonkamer gaan we over de rolgordijnen heen ook nog verduisterende gordijnen hangen. We merken nu al dat het scheelt in kou en warmteverlies als we de rolgordijnen gesloten houden. De extra gordijnen zullen ook weer iets schelen. Tussen de keuken en woonkamer zit een grote opening, groter dan een deur. Een deur erin plaatsen wordt moeilijk, want deze zal speciaal op maat gemaakt moeten worden. Dus misschien dat we hier nog een gordijn in hangen of een schuifdeur of zo. Hierdoor kunnen we de warmte goed in de woonkamer houden.”

Tocht is op dit moment mijn grootste uitdaging

“Op sommige plekken in het huis voel je de tocht echt goed. Ik heb hier en daar al tochtwering geplaatst, maar dit is nog lang niet genoeg. In de meterkast zat een luchtschacht die open was en doorliep tot op de zolder. Boven in de meterkast heb ik nu een dikke laag isolatiemateriaal aangebracht. Dat scheelt al veel. Openingen op het plat dak heb ik, waar dit kon, afgedicht met pur. Onder het laminaat in de woonkamer heb ik een thermisch isolerende ondervloer gelegd. Dan trekt er minder kou door de vloer naar boven. Bij de voordeur tocht het ook behoorlijk. Daar ga ik tochtstrips plaatsen, net als op alle andere binnendeuren en buitendeuren. Voor de voordeur hang ik ook nog een gordijn. Voor extra isolatie.”

“Ik ga dit alles stap voor stap aanpakken. Ik kijk per ‘ingreep’ eerst wat het resultaat is, voordat ik weer ga bijschakelen. Ik denk ook steeds na wat iets kost en wat het oplevert.”