Welkom Over Goed Wonen Gemert Organisatie Laatste nieuws Gasloos wonen; Dyllans doe-het-zelf blog (3)

Gasloos wonen; Dyllans doe-het-zelf blog (3)

Zonnepanelen en een thuisbatterij

“We hebben nu 6 zonnepanelen liggen van Goed Wonen. Als ik zelf meer zonnepanelen ga leggen, dan is het handig als ik de energie die deze zonnepanelen opleveren zelf kan opslaan. De saldering gaat verdwijnen. Dus ik heb het meeste voordeel als ik de door nieuwe zonnepanelen opgewekte elektrische energie kan opslaan en ook weer zelf kan gebruiken. Hier heb ik wel een thuisbatterij voor nodig. Ik bestel veel vanuit China, omdat dat veel goedkoper is."

"Dat kan ook met een thuisbatterij. Of ergens anders uit het buitenland. Deze moet ik dan wel NEN1010 laten keuren, voordat ik deze installeer. Maar dit moet ik allemaal nog uitzoeken. Een andere optie die ik onderzoek zijn ‘plug in zonnepanelen’. Die stop je zo in je stopcontact. Ze kosten de helft van zonnepanelen met omvormer op je dak. Maar wat zijn de voordelen, nadelen en risico’s? Ook deelnemen in een zonnecollectief op een zonnepark of via een postcoderoos zijn mogelijkheden die ik ga uitzoeken. Genoeg opties, maar welke is voor ons het beste?


Losse kilowattuurmeters om het verbruik in de gaten te houden

“In dit huis zit helaas een oude meterkast. Hierin kunnen geen meters op elke losse groep worden aangesloten. Dat maakt het moeilijk voor mij om het stroomverbruik van elke groep of losse apparaten in de gaten te houden. Ik ga hiervoor losse energiemeters of kWh meters plaatsen tussen het elektrische apparaat en het stopcontact. Andere zal ik met 2 of 3 in een stekkerdoos stoppen en dan de stekkerdoos aansluiten op een energiemeter in het stopcontact. Hierdoor kan ik het verbruik beter in de gaten houden en alle apparaten van stand-by halen, dus echt helemaal uitschakelen."

Energiecontract met elektriciteitsprijs per uur

“Ik heb bij de leverancier ‘Zonder Gas’ een energiecontract afgesloten voor de elektriciteit. Ik betaal ieder uur een ander tarief. Vaak krijg ik rond 12.00/13.00 uur alle uurtarieven voor de volgende dag door. Hierdoor kan ik slim omgaan met het elektriciteitsverbruik. Meestal is het kWh-tarief in de nacht tussen middernacht (00.00 uur) en 5 uur in de ochtend (05.00 uur) maar € 0,03 of een enkele keer zelfs € 0,00 per kWh. Ik heb een wasmachine die ik vooraf kan instellen. Die laat ik dan de was draaien in de nacht, als het bijna niks kost. En zie ik dat ik bijvoorbeeld tussen 13.00 en 16.00 uur in de middag weinig betaal, dan kan ik ook dan de wasmachine laten draaien, of de convectorkachel op een hogere stand laten verwarmen. Je bent er wel heel de tijd mee bezig, maar het scheelt best veel geld."

Doorstroomboiler voor warm water op de kranen

“Om warm water te krijgen heb ik op de douchekraan en op de kraan in de keuken een losse elektrische doorstroomboiler geplaatst. Deze werken een beetje als een waterkoker. Ze leveren warm water als ik het nodig heb. Het water wordt direct verwarmd door een elektrisch verwarmingselement. Binnen een paar seconden hebben we dan warm water. Het voordeel is dat er geen warm water wordt opgeslagen en warm gehouden. Dit scheelt in het verbruik van (warm) water en in het energieverbruik. Deze doorstroomboilers hebben net als de convectorkachels meerdere standen. Ik kan die op de keukenkraan instellen op 500 Watt, 1000 Watt of 2000 Watt. Op de douche tot 3600 Watt. Hierdoor kan ik het energieverbruik en daarmee de warmte van het water regelen. Nu we in ons huis wonen gaan we het systeem vaak gebruiken. Mijn vrouw wast bijvoorbeeld alles met de hand af en we zullen de douche nu als gezin regelmatig gebruiken. Dan merken we of dit systeem voor ons goed werkt.”