Welkom Over Goed Wonen Gemert Organisatie Laatste nieuws Gasloos wonen; klaar voor de toekomst

Gasloos wonen; klaar voor de toekomst

 

Dyllans doe-het-zelf blog

Een jaren vijftig woning zelf helemaal elektrificeren

 

Een maand geleden kreeg Dyllan van Dalen de sleutel van zijn huurwoning. Sinds dat moment is hij druk aan het werk in zijn huis op Wassenaarstraat 32 in Gemert. Niet alleen wil hij alles van onder tot boven verven, vloeren leggen en helemaal naar eigen smaak opfrissen en inrichten. Hij is ook van plan om helemaal gasloos te gaan wonen. Goed Wonen ondersteunt huurdersinitiatieven. Wij hebben als woningcorporatie de opgave om tot 2050 ons hele bezit te verduurzamen. Als proef geven we Dyllan de ruimte voor zijn ‘gasloos’ project. Hiervoor moeten wel wat dingen worden veranderd in de woning. En dat doet hij voor het grootste deel zelf. Een handige huurder.

Van de Filipijnen, via de zolder, naar een eigen woning

“Ik heb hiervoor nog nooit een eigen woning gehad in Nederland”, vertelt Dyllan. “Ik heb altijd bij mijn ouders gewoond. In 2017 ben ik als programmeur voor een Nederlands bedrijf in de Filipijnen gaan werken. Voor die tijd was ik nog nooit in het buitenland geweest. Ik koos voor de Filipijnen, omdat ik op dat moment al een jaar of drie vier digitaal contact had met een leuke vrouw. Het voelde daarom wat vertrouwder om die kant in te gaan, in plaats van naar een andere verre bestemming waar ik écht niemand kende. In de 3 jaar dat ik in de Filipijnen heb gewerkt ben ik regelmatig heen en weer gereisd naar huis. En ik heb in die tijd een relatie gekregen met mijn huidige partner. Het klikte namelijk in het echt ook heel goed met de vriendin waarmee ik al jaren via de chat contact had. In december 2020 ben ik weer definitief thuis. In mei vorig jaar zijn ook mijn vrouw en zoon naar Nederland verhuisd. Inmiddels hebben we ook nog een dochtertje gekregen en wonen we al bijna anderhalf jaar op zolder bij mijn moeder. We zijn dan ook heel blij dat we sinds een paar weken een eigen woning hebben. En dan ook nog in Gemert, niet zo heel ver bij mijn moeder vandaan.”

Gasloos wonen; een begrijpelijke beslissing in deze (dure) tijd

Naast dat Dyllan (met hulp van zijn moeder) druk bezig is met verven en texen van de woning moet er nog veel meer gebeuren. Dyllan wil namelijk gasloos wonen. Hij vertelt: “In de Filipijnen ga je echt terug in de tijd. Het lijkt daar een beetje op Nederland in de jaren 80. Veel mensen werken met hun handen. Daarnaast is het er erg warm. Gas om woningen te verwarmen is dus niet nodig.” Dat is dan inderdaad een groot verschil met de huidige situatie in Nederland. Zeker met energieprijzen die nu drie tot vier keer zo hoog zijn als anderhalf jaar geleden.“Ik ben geschrokken van de enorm hoge gasprijzen”, zegt Dyllan. “Daardoor werden de energiekosten hoger dan de huur. Ik heb bij verschillende energieleveranciers gekeken. Met een variabel contract kwam ik overal op € 770,- tot € 870,- per maand. Dat is onbetaalbaar.”

Klaar voor de toekomst

De wens om gasloos te gaan wonen is met die bedragen begrijpelijk. Maar hoe kwam Dyllan daar uiteindelijk op? “Heel toevallig eigenlijk. Bij één leverancier kon ik gas wegklikken. Daardoor zakte het maandbedrag ineens naar € 120,- wat natuurlijk een enorm groot verschil is. Daardoor kwam ik op het idee om gasloos te gaan wonen. Uiteindelijk moeten we toch allemaal gasloos gaan wonen. Als ik dan toch aan de slag ga in de woning, dan meteen voorbereiden op de toekomst. Dan hoef ik er later veel minder mee bezig te zijn en minder te investeren.”

Wat ga ik verbruiken aan elektriciteit en wat kan ik daarmee?

Hoe weet je wat je aan elektriciteit gaat verbruiken als je geen gas meer gebruikt?  “Natuurlijk verbruik je meer elektriciteit als je geen gas meer verbruikt. Ik heb dus ook gekeken wat de maandelijkse kosten bij een hoger verbruik van 5.000 KWh zouden zijn en dat was € 140,-. Dat scheelt nog altijd enorm met bedragen van 700 of 800 euro. Toen ben ik gaan bekijken en berekenen wat ik met die 5.000 KWh per jaar kan doen. Ik heb letterlijk van alle huishoudelijke apparaten en witgoed, zoals de stofzuiger, koffiezetapparaat en wasmachine gekeken wat ze verbruiken. Ik ga voor het eerst op mezelf wonen, dus dan is dat makkelijk want we hebben alles nieuw. Vaak staat het verbruik op de doos of het is heel makkelijk na te zoeken. Of ik check de bijgeleverde adapter. Uiteindelijk verwacht ik 5.400 KWh per jaar te gaan gebruiken. Dit is gemiddeld 14.5 KWh per dag.”

Zonnepanelen via Goed Wonen om zelf elektriciteit op te wekken

Door Goed Wonen worden zes zonnepanelen van 400 wattpiek (Wp) op de woning geplaatst. Deze wekken gemiddeld zo’n 2.100 KWh op.  “Naast de zonnepanelen van Goed Wonen wil ik zelf nog vier of vijf grote panelen leggen van 810 wattpiek (Wp) per stuk. Dit is gemiddeld 700 KWh per zonnepaneel per jaar. Ik begin met 2 panelen. Ik ga deze zelf leggen en wil de aansluiting regelen via Hendriks Installatietechniek Gemert, de installateur die dit ook voor Goed Wonen doet. Uiteindelijk hoop ik door extra zonnepanelen energieneutraal te kunnen wonen.”

 

Lees in een volgende blog van Dyllan over: ‘het toepassen van doorstroomboilers’.