Gelukt! Sneller isoleren door slim vleermuisonderzoek

Door de eDNA-methode kunnen we sneller na-isoleren
Goed nieuws! We hebben onlangs een aantal woningen kunnen na-isoleren zonder dat daar eerst een lang en duur ecologisch (flora en fauna) onderzoek voor nodig was. Dat kon door een nieuwe, slimme techniek: de eDNA-methode.
Wat is de eDNA-methode?
De eDNA-methode is een moderne manier om te controleren of er vleermuizen in de spouwmuur van een woning zitten. Dat is belangrijk, want vleermuizen zijn beschermde dieren.
Met een speciale spons of roller worden sporen verzameld in de spouwmuur.. Die sporen worden in een laboratorium onderzocht. Vleermuizen laten namelijk uitwerpselen en huidscellen achter en deze moeten dan in de sporen terug te vinden zijn.
Vinden we géén vleermuis-DNA?
Dan mogen we de woning direct isoleren.
Vinden we wél vleermuis-DNA?
Dan nemen we natuurvriendelijke maatregelen, zoals het plaatsen van speciale kleppen (exclusion flaps). Hierdoor kunnen vleermuizen wel naar buiten, maar niet meer terug naar binnen.
Sinds 7 maart 2025 is deze methode officieel erkend binnen de Omgevingsregeling. Dat betekent dat isolatiebedrijven deze techniek kunnen gebruiken in plaats van een langdurig ecologisch onderzoek.
Waarom is dit goed nieuws?
- Snellere isoleren: minder vertraging door ecologisch onderzoek
- Lagere kosten: minder papierwerk en kortere doorlooptijd.
- Natuurvriendelijker: bescherming van vleermuizen en andere beschermde diersoorten.
- Energiezuiniger: een beter geïsoleerde woning betekent lagere energiekosten.
Zo maken we samen woningen energiezuiniger én houden we rekening met de natuur.