Welkom Over Goed Wonen Gemert Organisatie Laatste nieuws Hoe houd je de lucht in je woning gezond?

Hoe houd je de lucht in je woning gezond?

 

Er is veel aandacht voor de schadelijke gevolgen van luchtvervuiling, maar de lucht in woningen blijft een blinde vlek. De Volkskrant publiceerde vorige week een interessant artikel over luchtvervuiling in woningen. Hieronder de belangrijkste aandachtspunten:

Strijken
Strijken is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij fijnstof, maar strijken geeft ook een fijnstofpiek. Dit komt waarschijnlijk door rondzwevende kalkdeeltjes die uit de verdampte stoom van het strijkijzer komen.

Visite
Als er visite langskomt, dan wordt de CO2 uitstoot ook hoger. Als je dan niet extra ventileert, dan kunnen de waarden te hoog oplopen. Voldoende ventileren is dus erg belangrijk. Zeker nu is dat relevant: volgens het RIVM helpt goede ventilatie om de verspreiding van luchtwegvirussen te beperken - zoals het coronavirus.

Koken op gas
Bij vrijwel elk huishouden is er een dagelijkse fijnstofpiek die alle andere doet verbleken: de kookpiek. Dit komt onder meer door spetterend vet en gebakken eten. Als je op gas kookt, dan komt er nog een piek bij. Er komt dan ook ultrafijnstof vrij. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben kinderen die opgroeien in huizen met een gasfornuis 20 procent meer kans op longklachten, vergeleken met woningen met een elektrisch kooktoestel.

Wokken
Wokken levert de hoogste kookpiek op. De grote verschillen tussen kookpieken ontstaan doordat het nogal uitmaakt wát je kookt en hoe. Bak je op een hoge temperatuur in een roestvrijstalen pan, dan kan dat zomaar tien keer meer fijnstof opleveren als bij een

Kaarsen
Kaarsen zorgen ook voor een grote piek. Wil je toch graag kaarsen branden, stop dan in elk geval geen waxinelichtje in een glazen potje. Door zuurstofgebrek is de verbranding onvolledig en komt er meer fijnstof vrij, waaronder het kankerverwekkende roet. En let op kaarsen die flakkeren omdat ze in de tocht staan. Ook die stoten meer fijnstof uit, omdat dan de verbranding minder goed verloopt.

Avondpiek
De avond blijkt bij uitstek de tijd voor een slechtere luchtkwaliteit. Er is gekookt, misschien branden er kaarsen en iedereen zit op de bank CO2 uit te stoten. En zeker nu blijven ramen en deuren vaak dicht vanwege de kou, in de winter.