Hou de warmte buiten

Publicatiedatum: 16-06-2022

 

Tips om je huis iets koeler te houden

Dit weekend worden er temperaturen van boven de 30 graden verwacht. We hebben een paar verfrissende tips voor je op een rijtje gezet. Hiermee blijft je huis iets koeler en krijg je ’s nachts meer slaap.
 

Tips om de warmte buiten te houden en je huis iets te koelen:


 • Alles open in de koude uren
  Zet laat in de avond of in de vroege ochtend alle ramen en deuren wijd open. Laat een koel briesje binnen in je huis. Vergeet vooral je zolderraam niet, want warmte stijgt naar boven. 

 • Alles dicht als het warm wordt
  Sluit ramen en deuren voordat het buiten warmer is dan binnen. Maak gordijnen en rolluiken dicht, en klap zonneschermen uit. Zo hou je de zon en warmte buiten.

 • Gebruik een ventilator
  Een ventilator kan ook wat verkoeling brengen. De lucht die langs je lichaam waait voelt lekker koel.

  Hoe gebruik je de ventilator het beste?
  Als het buiten is afgekoeld open je een raam in de woonkamer. Zet de ventilator in de deuropening van de woonkamer naar de gang en laat ‘m de gang op blazen. De ventilator zuigt de warme lucht uit je kamer en trekt daardoor de koele lucht door het raam naar binnen.
  Je kunt ook plastic flessen water in de diepvries leggen. Je moet ze niet helemaal vol doen, want dan barsten ze. Zet de flessen met bevroren water voor de ventilator. Zet ze wel even in een bak om te voorkomen dat je vloer nat wordt van de condens als ze ontdooien.

  Een ventilator is redelijk energiezuinig
  Een gemiddelde ventilator gebruikt ongeveer 15 kWh (kilowattuur) per jaar aan stroom, als hij 200 uur aan staat. Met de huidige energieprijzen is iets van € 10,00.

 • Hang je was buiten op
  Een wasdroger geeft veel warmte af, net als een oven. Daar zit je met die hitte niet op te wachten. Daarnaast bespaar je ook meteen op je elektriciteitsverbruik. Een wasdroger verbruikt namelijk best veel stroom. Hij staat in de top 5 van energieslurpers. Met deze hitte is de was die je buiten ophangt ook nog eens supersnel droog. 
   
 • Een plat dak koelen met water
  Een plat dak kun je koelen door het nat te maken, bijvoorbeeld met een tuinslang.

 

Deel deze pagina