Welkom Over Goed Wonen Gemert Organisatie Laatste nieuws Huis beter warm door ventileren

Huis beter warm door ventileren

 

Door je huis te ventileren, kan je het beter verwarmen

De energieprijzen zijn nog altijd enorm hoog. Veel mensen ventileren hun huis daarom niet. Dit omdat ze bang zijn warmte te verliezen. Toch heeft ventileren belangrijke voordelen, ook voor je energierekening. Na ventileren zal je je woning juist makkelijker kunnen verwarmen.

Kort ventileren is al voldoende

Het klinkt wat raar, maar door twee keer per dag je ramen of roosters een kwartier open te zetten, zal je huis beter warm worden. Hoe dat komt? Droge lucht is makkelijker te verwarmen, en die krijg je juist door te ventileren.

Voorkom vervuilde lucht

Ververs je de lucht in je woning niet? Dan krijg je te maken met vervuilde lucht en een hoge luchtvochtigheid in huis. Gemiddeld ontstaat in een huishouden 10 tot 12 liter waterdamp per dag. Niet alleen in de keuken en de badkamer, ook de bewoners zelf geven vocht af door te zweten en zelfs gewoon te ademen. Door je ramen of roosters ‘s ochtends en ‘s avonds even open te zetten, haal je verse droge lucht naar binnen en die wordt sneller warm dan vochtige lucht.

Geef schimmels geen kans

Nóg een reden om te ventileren: vocht in huis zorgt ervoor dat schimmels en ongedierte vrij spel hebben. Het kan ook leiden tot reumatische en astmatische klachten. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent.

In de winter alles gesloten houden, is dus niet aan te raden.

Wil je ventileren?
Zet dan even je verwarming uit of de thermostaat iets lager.