Interview Bep Jagers: "Lekker koel wonen met deze warmte"

Publicatiedatum: 09-08-2018

Hoe is het om met de hitte van de afgelopen weken in een energieneutraal huis te wonen? We vroegen het huurder Bep Jagers, die al ruim 2 jaar in een energieneutraal huis woont.

Hoe ervaart u het?
“Ik vind het ideaal wonen. Vooral met dit weer. De pomp die ik heb verwarmt in de winter en verkoelt in de zomer. Als het buiten 30 graden is, dan blijft het in huis gewoon 19 graden. Daar heb ik hem op ingesteld. Omdat ik driedubbel glas heb en alles zo goed geïsoleerd is, blijft het koel binnen. Dat heb je in een gewoon huis niet.”


Welke verschillen merkt u verder?
“Eerst betaalde ik een bedrag voor gas en licht en nu heb ik alleen maar elektriciteit en met die zonnepanelen werkt dat prima. Wat ik per maand extra betaal voor de installatie, krijg ik op het einde van het jaar terug. Ik moest alleen even wennen aan het systeem. Je moet hem instellen op een bepaalde temperatuur en er dan niet meer aankomen. Als je hem bijvoorbeeld op 20 graden hebt staan, kun je hem niet zomaar op 24 graden zetten. Met een normale thermostaat kan dat wel. Met dit weer kun je het apparaat het beste instellen op 19 graden. Sommige mensen vinden dat te koud, maar dan zet je hem gewoon hoger. Dat kan ook.”

 

Hoe werken de zonnepanelen met deze warmte?
“Als de temperatuur 25 graden is, dan leveren de zonnepanelen maximaal. Als het warmer is, dan denk je dat het nog sneller gaat, maar dat is niet zo. De zonnepanelen leveren wel stroom op, maar bij 25 graden is het rendement maximaal. Het beste is eigenlijk het voorjaar met zon. Dan heb je het meeste rendement.”

Zou u het andere mensen aanraden?

“Ja, het is echt ideaal. Als je er goed mee omgaat, dan heb je geen energielasten meer. Als je rekent wat je per maand betaalt en wat je terugkrijgt, dan kost het je eigenlijk niks.”


Heeft u inzicht in wat u verbruikt?

“Oh, dat doet mijn energiebedrijf. Daar krijg ik om de twee maanden een overzicht van. Ik zie dan hoeveel ik verbruikt heb in die twee maanden en hoeveel mijn huis zelf heeft opgeleverd.”


Heeft u verder nog tips?

“Af en toe zelf ventileren. Eerst hield ik alles dicht, maar ik merkte toch dat het klam aanvoelde. Daarom zet ik nu ’s ochtends als het nog koel is de buitendeuren even open en zodra het warm wordt, doe ik de deur snel dicht en houd ik het de hele dag gesloten. Ik heb wel altijd de roosters open staan. Ook boven. Overdag zet ik dan af en toe de ventilatie aan en dan doe ik alle binnendeuren open. Zo voelt het heel comfortabel aan. Ja, je moet het allemaal leren, maar ik vind het ideaal.”

 


Heb je nog een vraag naar aanleiding van dit interview? Of wil je als huurder van Goed Wonen Gemert weten wat de mogelijkheden voor jouw woning zijn? Neem dan gerust contact met ons op via infogoedwonengemertnl of 0492 – 348888.

 

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden