Jannie: “De droger is een energieslurper”

Publicatiedatum: 03-03-2020

Jannie Schoonings woont sinds vier jaar in een CO2 neutrale nieuwbouwwoning. Ze is vier jaar geleden verhuisd naar haar woning aan de Elzenhof in Gemert.

Jannie: “Vier jaar geleden verhuisde ik met mijn man naar deze woning. Ik weet nog goed hoe spannend de dag van de loting was. Wat waren we blij toen we hoorden dat de woning van ons werd! Helaas is mijn man inmiddels overleden, maar ik heb geweldige buren. We komen niet dagelijks bij elkaar over de vloer, maar drinken zo nu en dan een kop koffie samen. En in de zomer barbecueën we met het hele hofje.”

Perfecte temperatuur
Jannie: “Wonen in een CO2 neutrale woning heeft voor- en nadelen. Zo vind ik de vloerverwarming fantastisch! Ik loop altijd met blote voeten in huis rond. In de zomer is het lekker koel en in de winter juist heerlijk warm. De temperatuur staat altijd op 20 graden en dat is ideaal voor mij. Dat ik – zoals voorheen – niet even snel de verwarming hoger kan zetten vind ik wel jammer. Ik heb het ’s avonds vaak koud, dus dan zou het fijn zijn als ik de verwarming hoger kon zetten. Maar ach, nu doe ik een vestje aan. Kan ook prima. En het voordeel is dat ik geen lelijke radiotoren meer in huis heb.”

Droge lucht
Jannie vertelt dat de lucht in huis in de winter droger is. “Ik merk het ook aan mijn huid. In de winter  smeer ik dus iets vaker bodylotion op mijn huid en ik plaats bakjes water in huis. Al deed ik dat in mijn vorige huis eigenlijk ook. Daarnaast heb ik altijd een klein raampje op klap staan. Dat is eigenlijk niet de bedoeling, maar ik vind het een fijn idee als er frisse lucht binnenkomt.”

Lage woonlasten
Jannie: “Ik betaal ongeveer 10 euro per maand aan de energieleverancier. Aan het einde van het jaar krijg ik vaak weer een paar tientjes terug. De energielasten zijn dus minimaal. Zo was mijn verbruik in de maand mei van vorig jaar 185 kWh en de teruglevering 506 kWh. In de winter was dat uiteraard andersom. Zo was mijn verbruik in december vorig jaar 427 kWh en de teruglevering 45 kWh. Ook al betaal ik aan Goed Wonen wel nog een energievergoeding, de maandelijkse woonlasten zijn een stuk lager geworden.”

LED lampen
Jannie vertelt dat het energieverbruik de laatste jaren een stuk minder is geworden. “Dat komt natuurlijk ook doordat ik nu alleen woon en omdat mijn man een eigen bedrijf had. Hij zat vaak aan de computer en had de lampen aan. Ik heb de lampen overdag eigenlijk zelden aan. Ook ben ik overgestapt naar LED verlichting. Dat scheelt een hoop. Dat ik de droger het huis uit heb gedaan scheelt ook veel. Dat is echt een energieslurper. Ik heb een grote zolder en daar is de was zo droog. En in de zomer hang ik de was gewoon buiten te drogen.”

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden