Jose: ‘Over een paar weken begint het circus’

Publicatiedatum: 09-05-2019

 

Begin juni starten we met het CO2 neutraal maken van zo’n 34 bestaande huurwoningen. Ook de woning van Jose Vroomen wordt verduurzaamd. Zij woont al zo’n 14 jaar met veel plezier op de T.M. Drakestraat, samen met haar hondje Dorriske. We volgen Jose in de periode dat haar woning CO2 neutraal gemaakt wordt.   

Op bezoek in Handel
Jose: “Onlangs ben ik in de verduurzaamde woning aan de Boskant in Handel geweest. Erg leuk! Niet alleen omdat ik het eindresultaat wilde zien, maar ook omdat ik de verhalen van Gerrie met veel plezier gevolgd heb. Wat me verastte was het ventilatiesysteem. Ik dacht dat er van die grote draaiende ventilatoren zouden hangen, maar het zijn gewoon kleine dekplaatjes! Als je het niet weet, dan zie je het niet eens.” Grappig wat voor ander beeld ik er van had, lacht Jose.

Voorbereidingen getroffen
“De eerste voorbereidingen zijn getroffen. Ik heb de vijver in mijn tuin verlegd en ik heb de zolder flink opgeruimd.” De kledingbank is in ieder geval blij met me, vertelt Jose. “Bergen kleding hebben ze gekregen. Nu is het even afwachten tot de eerste week van juni. Dan starten ze met het plaatsen van hekken buiten en begint het circus echt. Van Renolution heb ik een duidelijke planning gekregen. Ik kan precies zien wat ze wanneer gaan doen en wat er van mij verwacht wordt. Voor ons - de bewoners - valt het allemaal reuze mee. Het grootste werk gebeurt namelijk buiten en op zolder. Wat ik wel spannend vind, is dat de muurtjes in de tuin tijdelijk worden weggehaald. Ik ben als de dood dat mijn hond er tussenuit glipt. Deze angst heb ik overigens gedeeld met Goed Wonen en Renolution. Zij gaan daar straks ook goed op letten.”

Goede communicatie
Jose: “Over de communicatie ben ik heel tevreden. Als ik vragen heb, dan hoef ik maar te mailen en binnen no-time heb ik een reactie. Ook wordt er samen nagedacht over oplossingen. Zo maakte ik me nogal zorgen over de rolluiken die er af moeten. Gelukkig worden er nieuwe rolluiken geplaatst. Ik merk ook dat er iets gedaan wordt met mijn feedback. De overburen bleken niet op de hoogte te zijn van de plannen. Toen ik dat hoorde heb ik een mail gestuurd naar Goed Wonen. En wat denk je? Gisteren vertelde de overbuurman dat ze een brief hadden gekregen.”

Omdenken
Jose: “Ik kijk uit naar het eindresultaat. Een nieuw look van mijn woning, gezonde lucht in huis én het gaat me straks ook schelen in de portemonnee. Het wordt wel echt omdenken. Niet meer ’s avonds de wasmachine aanzetten, maar juist overdag. In de zomer niet meer overdag luchten, maar juist even kort in de ochtend of in de avond. Gewoontes veranderen, dat zal voor mij nog wel een struikelblok worden.”

Eind juni volgt het volgende interview met Jose.

Lees ook het nieuwsbericht 'Groen licht voor CO2 neutraal maken van 34 woningen'

 

Deel deze pagina