Nieuwe bergingsdeuren waren eerst oude voordeuren

Publicatiedatum: 26-04-2021

 

De deuren van de bergingen van een groot aantal woningen en appartementen zijn aan vervanging toe. Herstel van de deuren is helaas niet mogelijk. Daarom kiezen we voor een duurzaam alternatief: deuren van gerecycled hout.

Keuze voor gerecycled hout bij vervangen deuren bergingen 
Collega Jur den Mulder: "We zoeken continu naar duurzame alternatieven. We zijn heel bewust bezig met duurzaamheid. Niet alleen met duurzaam bouwen, woningen verduurzamen en bewoners inspireren om duurzaam te wonen, maar ook om materialen te recyclen waar mogelijk. Bij bouwen en slopen kan veel CO2 vrijkomen, maar door duurzame keuzes te maken, beperken we dit zoveel mogelijk. Zo kiezen we bij de vervanging van de deuren van de bergingen voor hout uit oude woningen. Dit is makkelijk te verwerken en te hergebruiken. Zo voorkomen we dat er nieuwe grondstoffen gebruikt worden.”

Minder CO2 uitstoot
De deuren worden geproduceerd in de timmerfabriek van Van der Meijs. Arno, projectleider timmerfabriek, legt uit dat de nieuwe bergingsdeuren eerst oude voordeuren waren. “Zoals destijds 132 voordeuren vrijkwamen, beoordelen we nu ook deze oude bergingsdeuren weer. We kijken naar de schade en de mate van houtrot en bepalen dan of deze deuren kwalitatief goed genoeg zijn om óók te hergebruiken. Zo verminderen we niet alleen de uitstoot van CO2, maar dragen we ook bij aan het herstel van de natuur. Er hoeft immers geen deur van nieuw gekapt hout te worden geplaatst.”

Stuk hout omgetoverd tot complete bergingsdeur
Dat proces van deuren hergebruiken en bewerken tot nieuwe deur, doen we samen met onze partner A van Liempd. “Nadat zij de deuren ijzer- en glasvrij hebben gemaakt, gaan wij ermee aan de slag in onze timmerfabriek.” Trots loopt hij zijn ronde door de timmerfabriek en vertelt hoe een ogenschijnlijk simpel stuk hout, wordt bewerkt tot complete bergingsdeur. “Eerst wordt het hout afgekort en op maat geschaafd met onze machines. Het op maat gemaakte hout gaat vervolgens door onze Conturex bewerkingsmachine. Deze grote machine tovert het hout om tot bruikbare onderdelen voor de deuren met alles erop en eraan, zoals sponningen, gaten of uitkepingen voor het slot. Daarna gaan de onderdelen naar de opsluitbank waar onze timmermannen het in elkaar zetten, oppoetsen en de glaslatten aan de deur toevoegen. En dan is het de beurt aan onze spuiter. Via de rails vinden de kozijnen hun weg naar onze spuiterij waar de kozijnen gegrond en grijs afgelakt worden. Klaar om geplaatst te worden bij de bewoners van Goed Wonen Gemert.”

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden