Welkom Over Goed Wonen Gemert Organisatie Laatste nieuws Samen sparren over verdeling woningen

Samen sparren over verdeling woningen

Er zijn veel meer woningzoekenden dan woningen. Hoe ga je de woningen die vrijkomen dan toewijzen? In de afgelopen periode hebben we hier samen met woningzoekenden, huurders en andere stakeholders over gebrainstormd. Zo hebben we een enqûete verstuurd onder woningzoekenden en hebben we een aantal (online) bijeenkomsten georganiseerd met medewerkers van Goed Wonen Gemert, het huurdersbelang, dorpsvertegenwoordigers, de gemeente en anderen. Het heeft tot verrassende inzichten geleid.

De cijfers
Ongeveer 5.000 mensen zijn op zoek naar een huurwoning in Gemert-Bakel. Een groot deel daarvan zoekt ook buiten Gemert-Bakel. Jaarlijks verhuren we zo’n 130 woningen via de website Wooniezie. Daarnaast verhuren we nog jaarlijks zo’n 70 woningen op maat, bijvoorbeeld aan mensen met een urgentie of een verblijfsvergunning. Bij elkaar zijn er te weinig woningen om alle woningzoekenden aan een woning te helpen. Er zijn dus regels nodig om te bepalen wie het eerst aan de beurt is voor een woning.

Verrassende uitkomsten
Op dit moment gaat ongeveer 90% van de woningen die we via Wooniezie aanbieden naar mensen die het langst als woningzoekende staan ingeschreven bij Wooniezie. Zo’n 10% van de woningen wordt verdeeld via loting: iedereen maakt dan evenveel kans. Tijdens de (online) bijeenkomsten bleek echter dat we minder zouden moeten kijken naar inschrijftijd. De deelnemers van de bijeenkomst gaven aan dat slechts 25% van de woningen verhuurd zou moeten worden aan mensen met de langste inschrijftijd. Vooral starters (mensen die op zichzelf willen gaan wonen) en mensen die onverwachts gaan scheiden en niet ingeschreven staan, vallen dan namelijk buiten de boot.

Nieuwe voorrangsregels
Volgens de deelnemers van de bijeenkomsten moeten we meer kijken naar de situatie waarin iemand zit, specifieke voorkeuren en de woonduur. Hoe langer je bijvoorbeeld in Gemert woont, hoe meer kans je zou moeten maken op een woning in Gemert. Het voordeel van deze voorrangsregel is dat er nóg een woning vrijkomt voor iemand anders. Zo kun je uiteindelijk meer mensen aan een woning helpen. Een andere voorrangsregel die genoemd werd is iemands specifieke voorkeur voor een bepaald gebied om te wonen. Zo zou iemand die heel graag in Handel wil wonen meer kans moeten maken op een woning in Handel dan iemand die het eigenlijk niet uitmaakt waar hij/zij woont.

De voorrangsregels zouden per woning kunnen verschillen. Komt er een seniorenwoning vrij? Dan zouden de inschrijfduur en de voorkeur voor de plaats waar de woning staat de twee criteria kunnen zijn. Is het bijvoorbeeld een bovenwoning in Gemert? Geef dan voorrang aan starters met een specifieke voorkeur voor Gemert.

Hoe nu verder…..
Het was fijn en waardevol om met woningzoekenden, dorpsvertegenwoordigers en samenwerkingspartners in gesprek te gaan over woonruimteverdeling. In 2021 nemen we onze huidige regels voor woningtoewijzing onder de loep en passen we deze aan. Daarbij kijken we ook hoe we onze regels kunnen laten aansluiten op de regionale regels voor woningtoewijzing. Het aanpassen van ons beleid doen we in afstemming met de gemeente Gemert-Bakel en onze huurdersvertegenwoordiging. Maar het betrekken van woningzoekenden en dorpsvertegenwoordigers bij woningtoewijzing smaakt naar meer. We hopen dat we hier in 2021 een mooie invulling aan kunnen geven in ons nieuwe beleid voor woningtoewijzing.

Visueel verslag
De afbeelding hierboven is een visueel verslag van de online bijeenkomst met de diverse stakeholders.