Uitkomst Dromenlab: wonen in het park

Publicatiedatum: 17-02-2020

November vorig jaar organiseerden we het Dromenlab. Tijdens het Dromenlab konden inwoners dromen, ideeën en zorgen delen m.b.t. de toekomst van het Gerardusplein. Veel mooie ideeën en dromen kwamen voorbij en we waren blij verrast door de grote betrokkenheid. Zo’n 150 mensen hebben hun dromen gedeeld.

Van wonen aan het plein naar wonen in het park
De rode draad die door alle ideeën en dromen liep, was dat het Gerardusplein omgetoverd kan worden tot een Gerarduspark.
Zo gaf een bezoeker aan: “Er staan wel bomen, maar het heeft geen parkachtige uitstraling. Dat zou er wat mij betreft wel moeten komen’’. Denk bijvoorbeeld aan doorgaande routes voor fietsers en wandelaars. Zo zou het mooi zijn als De Rips een meer nadrukkelijke plaats krijgt. En dat je kunt oversteken en door het gebied naar de winkels kunt fietsen of lopen. Het gebied moet toegankelijker worden gemaakt. De ideeën beperkten zich dus zeker niet tot de kerk zelf, maar gingen ook over het gebied eromheen.

Nieuwe inzichten
Ton Moors vertelt dat het Dromenlab diverse inzichten heeft gegeven. “We hebben een goed beeld gekregen van wat mensen waarderen aan de plek en van welke kansen zij zien om het gebied een positieve impuls te geven. Vooral de winkels, de ruimte en de centrale ligging ervaren mensen als positief. Dit kan nog verder versterkt worden door de plek groener en levendiger te maken. Eigenlijk door er een park van te maken.” Hans Vedder vult aan dat het Dromenlab ook heeft bevestigd dat er daadwerkelijk behoefte is aan een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Aandachtspunten
Ton: “Tijdens het Dromenlab is niet alleen gevraagd naar wat nu al positief is aan de plek, maar ook naar wat mensen minder waarderen. Wat bezoekers zoal aangaven is dat het gebouw er stenig uitziet, er weinig te beleven is, dat het groen minder waarde heeft en dat het geheel rommelig oogt. Opvallend is ook dat bezoekers weinig emotie hebben bij het behoud en de architectuur en uitstraling van de kerk. Er wordt vooral waarde gehecht aan de functie voor de buurt.”

Samenwerken blijft dé sleutel
Naar aanleiding van het Dromenlab is er een ‘dromenboek’ gemaakt, waarin alle ideeën en dromen zijn samengevat. Onlangs is dit dromenboek gepresenteerd aan de gemeente. Om van het Gerardusplein een plek te maken waar Gemertenaren graag komen, blijven we de samenwerking zoeken, vertelt Hans. Dit hebben we onder andere gedaan met winkeliers, de gemeente, het kerkbestuur, LEV-Groep en andere betrokkenen.”

Hoe nu verder?
Hans: “Het idee om van het Gerardusplein een park te maken en waar wonen een plek in krijgt, omarmen we. Maar hoe moet dat park er precies uitzien? We nodigen mensen uit Gemert graag uit om dit samen met ons verder vorm te geven. Onze droom is dat dit project door mensen uit Gemert omarmd en opgepakt wordt, waarbij wij ondersteunen. Dan wordt het pas écht een plek waar iedereen graag woont en samenkomt. Lijkt het je leuk om hierover mee te denken? Meld je dan vooral bij ons.”

Ook gaan we aan de slag met het ontwikkelen van een ontwerp voor het wonen in het Gerarduspark, vertelt Hans. “Dit doen we samen met een aantal mensen die op zoek zijn naar een éénpersoonswoning. Een architect vertaalt dit vervolgens naar een ontwerp. Eind dit jaar verwachten we dat er een concreet ontwerp is voor het wonen in het park.”

Meedenken?
Wil je graag een voortrekkersrol in dit project of meedenken over hoe het Gerarduspark eruit kan komen te zien? Neem dan vooral contact op met Goed Wonen Gemert via infogoedwonengemertnl of 0492 – 34 88 88.

Dromenboek

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden