Waardevolle inspiratiesessies Gerarduskerk Gemert

Publicatiedatum: 12-11-2018

 

Inspireer ons en denk mee over de toekomst van de Gerarduskerk. Dat was de uitnodiging die Goed Wonen deed aan Gemertenaren, zorgprofessionals, wetenschappers en andere ervaringsdeskundigen. Maar liefst 30 personen schreven zich in voor de sessie op maandagavond 12 november. In de middag hebben we met zo’n 16 zorgprofessionals de mogelijkheden verkend. De sessies waren niet alleen heel inspirerend en waardevol door de berg aan ideeën, maar de sfeer was ook erg goed.

“Ik zie mezelf hier wel wonen”

Een plek voor wonen, zorg én ontmoeten onder één dak. Hoe kunnen we dat het beste vormgeven? Voor wie moet het bijvoorbeeld een aantrekkelijke plek worden om te wonen? Om wat voor type woningen gaat het dan? Wat is er nodig aan zorg? En hoe kan de Gerarduskerk een plek blijven om elkaar te ontmoeten? Na een korte rondleiding door de kerk, de oude bibliotheek en de appartementen, zijn we in kleine groepen aan de slag gegaan met deze vraagstukken.

In een van die groepen zat Wim Verboom. “De sessie heeft mijn verwachting overtroffen’’, vertelt Wim. ”We gingen direct aan de slag en de sessie was heel interactief.’’ Wim geeft aan het belangrijk te vinden dat de ziel van de kerk behouden blijft. De ontmoetingsfunctie en de verbondenheid die er waren, moeten terugkomen. “Ik zie het al helemaal voor me. In het midden een open tuin waar men elkaar kan ontmoeten, bijvoorbeeld om samen te eten. En rondom appartementen, aldus Wim. “Ik hoop op een fijne plek waar je je thuis kunt voelen. Waar jong en oud elkaar ontmoeten en waar er verbondenheid is’’. “Dan zie ik mezelf er wel wonen”, zegt Wim lachend.


Eerste stap is gezet

“De inspiratiesessies zijn een eerste stap om een nieuwe bestemming voor de kerk te vinden”, vertelt manager Ton Moors van Goed Wonen. “Het doel is om iets te ontwikkelen waarbij de ontmoetingsfunctie van de kerk, die er van oudsher is, op een eigentijdse wijze vorm te geven. We zoeken naar een manier van samenwonen die meerwaarde heeft voor mensen. Dit gaven mensen ook aan tijdens de sessie. Ontmoeten, verbondenheid, reuring, mensen binden en iets voor alle leeftijden, zijn belangrijke sleutelwoorden. Hier kunnen we mee verder. Ik ben ook enorm blij dat de opkomst van vandaag zo hoog is. En niet alleen dat. De sfeer is prettig. In alle openheid zijn we met elkaar het gesprek aangegaan. Mensen respecteren elkaars ideeën, luisteren naar elkaar en vullen elkaar waar mogelijk aan”.

Hoe nu verder?

Op maandag 10 december zijn er in de middag en avond inspiratiesessies met wetenschappers en andere ervaringsexperts. De ideeën van alle sessies worden vervolgens verzameld. “Het zou mooi zijn als we niet alleen tijdens de sessies, maar tijdens het hele proces samen kunnen optrekken’’, zegt Ton Moors. “Er is geen uitgestippeld pad. Ook de weg ernaartoe hopen we samen verder vorm te geven.”

 

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden